Triangulering - narcissistisk manipulation

I dagens artikel ska jag berätta om narcissistisk triangulering, varför narcissist använder den, vad är triangulering och om typiska taktiker som drar dig till spelet. Jag ska också berätta hur du kan hjälpa dig själv om du upplever triangulering.


Triangulering är en av de vanligaste sätten narcissistiska människor förödmjukar sina offer i utbyte mot narcissistisk makt. Med andra ord de pratar inte direkt med personen och visar passivt-aggressivt beteende baserat på spänning och misstro. Triangulering kan gälla för alla förhållanden och situationer. Du kan uppleva det i relation med din familj, i en kärleksrelation, i vänskap, på jobbet, men också i situationen med en främling. Triangulering i förhållande till personer med narcissistisk störning är införandet av en tredje person eller en grupp människor i relation eller interaktion mellan er. Syftet med detta är att förminska offret, sänka hennes känsla av egenvärde och få offret att kämpa för narcissistens uppmärksamhet. I denna situationen får narcissisten en daglig dos av uppmärksamhet och uppskattning från dig. Triangulering är ett av de mest lömska och hjärtskärande verktygen som människor med dessa störningar använder.


Vad är triangulering för?


Triangulering bidrar till att låta en narcissistisk person lufta hans rädsla som han upplever när han blir avundsjuk på att se dig i relationer med andra personer nära dig. Han är rädd för sina sår och försöker skydda dem på detta sätt. Samtidigt bygger han upp sin styrka och kraft, han får känsla av kontroll över andra människor och höjer sin självkänsla och självförtroende. Det ger honom en falsk känsla av att han är viktig när han ser offret kämpa för hans uppmärksamhet. Personer med narcissistisk störning använder triangulering för att dölja sitt verkliga ansikte, dvs det våldet de använder. De använder triangulering för att skilja sitt offer från familjen och kärleksfulla personer, eftersom offret utan stöd blir ett enklare mål.


Taktiker som narcissisten använder för att få dig in i sitt spel:


Den första taktiken är att orsaka avundsjuka.


Det är en typisk metod som används av narcissistiska människor för att få narcissistisk makt. Du ser hur han flörtar eller ger annan uppmärksamhet för andra personer, men när du konfronterar honom förnekar han. Han säger att du hittar på saker, att du är överkänslig, att händelse har aldrig ägt rum. Han kan även göra detta på ett dolt sätt, inte framför dina ögon utan du får höra det av andra, eller han själv berättar att någon gav honom mycket uppmärksamhet eller flörtade med honom. Det får dig att känna dig osäker och du börjar ännu mer visa ditt engagemang.


Nästa taktik är idealisering eller devalvering.


I det här fallet kan du höra att någon är bättre än dig. Detta kan göras uttryckligen eller implicit. Hur som helst kommer du förstå det, du kommer att känna dig träffad. En narcissistisk förälder kan göra det bilateralt, d v s jämför, drar in i spelet båda syskonen. En narcissistisk person kan också prata om hur illa någon annan uppförde sig, eller gjorde något dumt, för att du ska förstå att du inte får göra så. Men det ska också hindra dig också från att göra det. Om du gör det, får du skämmas, känna att du är sämre än andra. På det här sättet försöker narcissisten visa dig hur du ska bete dig.


Nästa taktik är uppdelning.


En person med narcissistisk störning kan skvallra, berätta en falsk historia om dina vänner eller din familj och samtidigt göra samma sak med den andra parten, d v s pratar om dig till dina vänner och familj för att bryta kommunikationen mellan er, för att bryta förtroende. Således förhindrar det att sanningen avslöjas och situationen klargörs. Detta bryter de banden som gav dig stöd, som du kunde lita på och räkna med.


En annan taktik är uteslutning.


Medvetet åtgärd för att utesluta dig från konversation. Eller, till exempel, medvetet inte berätta för dig något som håller på att hända, eller att något är planerat. Andra vet om det men inte du. Eller skämta i din närvaro och du har ingen aning om vad detta skämt handlar om, vilken situation. Poängen här är att få dig att känna att du inte tillhör, du är inte tillräckligt bra. Du känner dig då avvisad och att du är sämre.


Hur kan du hjälpa dig själv om du upplever triangulering.


Triangulering berör oss för att vi inte tror på oss själva, i vår unikhet. Det orsakar att vi engagerar oss i det här spelet och försöker bevisa att vi förtjänar kärlek och uppmärksamhet. Att bryta sig ur denna cykel räcker inte för att på logisk nivå förstå vad vi har att göra med. Det är viktigt att känna smärtan som orsakas av en sådan relation, hur mycket det gör oss ont, men vi behöver även arbeta med självkänslan.


För att nå våra känslor måste vi titta tillbaka, titta på vår barndom. Och oavsett om ditt hem var dysfunktionellt eller inte, såren från barndomen och känslan av att inte vara tillräckligt bra kan man relatera till den inverkan som skolan, kyrkan eller vår omgivning hade på oss. En av de auktoriteter du hade i din barndom kunde ha sagt något som ruinerade din självkänsla. Börja titta på dig själv ur ett barns perspektiv, inte som en vuxen då vi bagatelliserar dessa händelser. Börja ta dig själv på allvar. Känner igen dina upplevelser och erfarenheter. Analyserar också din nuvarande relation, i vilken gäller triangulering, se vad som hände i förhållandet. Se vad som skadade dig mest. Då når du dina sår, du når till ställen som behöver din uppmärksamhet och tröst, till ställen du behöver arbeta med. Denna medvetenhet om dig själv och vad du känner i kombination med kunskapen om triangulering gör att du snabbt kan fånga det när du dras in i spelet. Således kommer du att kunna reagera och lära dig att sätta gränser.

Att sätta gränser det är att inte engagera dig i spelet, att säga nej, att inte ge personen någon energi, att inte reagera, att förbli neutral.


Jag är medveten om utmaningen och därför, genom denna artikel, vill jag övertyga dig att prova och att ge dig själv en chans till ett bättre liv.


Kom ihåg att den här situationen endast är för den narcissistiska personen och hans makt. Dina känslor är irrelevanta.


Det är viktigt att separera från personen som försöker dra dig in i hans manipulation, i hans spel. Om det är möjligt - bryt kontakten. Då kommer du att ha utrymme att bygga upp dig själv och ta hand om dig själv. Hitta allierade i din familj eller vänner som kan förstå dig och stödja dig. Önskar dig att du blir starkare för varje dag.


Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com