Självkänsla

Uppdaterad: jun 5
Självkänsla det är åsikt om oss själva, vår person sett med våra egna ögon. Det är en självbild som vi bygger på grundval av information som kommer till oss från omgivningen, från andra människor. De meddelanden som blir mest minnesvärda kommer från människor i vår närmaste och viktigaste för oss miljön.


Från tidig ålder lyssnar vi på vad våra föräldrar, syskon, släktingar, vänner och lärare säger om oss. Sedan blir det livspartner, kollegor, underordnade och överordnade på våra arbetsplatser. Några av dessa meddelanden är mycket positiva: du är duktig, rolig, jag gillar umgås med dig, du är påhittig, jag beundrar din intelligens. Andra, däremot, låter inte så uppfriskande: du är så klumpig, alltid sent, som vanligt, man kan inte lita på dig osv.

När vi är tillräckligt vuxna kan vi motsätta oss informationen från externa världen, vi har egna synpunkter på hur vi är. Men som barn är vi helt maktlösa, vi vet för lite om världen och om oss själva därför accepterar vi de andras ord inte som deras åsikter om oss utan som en absolut ”sanning” om vad vi står för.


Små barn som lyssnar oändligt på klagande eller kritiska föräldrar och andra viktiga personer runt omkring dem måste ha ett stort problem med att bygga upp en positiv självkänsla.  Det är därför det är så viktigt även för de mest ”jobbiga” barn, som är aktiva och nyfikna, att höra från sina föräldrar att de är bra och älskade.


Som vuxna kan vi se det positiva i oss och stödja oss mot åsikter som inte alltid är smickrande. Vi vet redan några saker om oss själva och det handlar om att de positiva budskapen ska vara fler än negativa. Vi är redan medvetna om att det inte finns några ideal och vi har både för- och nackdelar, både styrkor och svagheter. Ju mer bra saker vi kan säga om oss själva desto högre vår självkänsla. De av oss som har en positiv självkänsla är i allmänhet glada, lugna, lätt att få kontakt med andra, tycker om och respekterar andra. Deras relationer med andra är fulla av värme, vänlighet och de är vänliga mot världen. De kännetecknas av öppenhet och ärlighet, de accepterar sig själv och accepterar andra.

Positiv självkänsla resulterar i hög självförtroende. Detta i sin tur är motorn i våra liv. Självförtroende är ett av de viktigaste elementen som påverkar de beslut vi fattar, utvecklar våra passioner, genomför våra idéer för livet, vågar uppfylla våra drömmar. Ju mer positivt vi ser på oss själv desto mer ingår vi bra relationer med andra, vi är villiga att ta en utmaning, en svår uppgift, eftersom det låter intressant och vi tror på framgång.


Det är mycket svårare att leva för personer med låg självkänsla. Ofta gömmer de sig bakom andra, inte tror att de är värda att ta plats i främre raden, ett erkännande och applåder. Det värsta är att det inte har att göra med blygsamhet eller gott uppförande (som de ibland fått höra eller tror själva). Anledningen till att vi tror att ingen bryr sig om oss eller vårt sällskap är att vi odlar och vårdar alla andras negativa åsikter. Vi drar oss tillbaka för vi känner inte att vi är värdefulla nog att ta vara på livets godaste läckerbitar. Därför är det viktigt att vi noggrant tittar på vår självkänsla och granskar den ordentligt.


Är vi verkligen sådana som vi tänker om oss själva?


Eller kanske bara upprepar vi andras föråldrade, inaktuella, mer eller mindre motiverade yttranden. Det kanske är dags att ärligt och öppet fråga oss själva hur vi är, vad som driver oss genom livet, vad som är bra i oss, för vad kan vi verkligen gilla hos oss själva och vad andra kan gilla hos oss.


En vacker inifrån och ut, ung kvinna sa till mig en gång – jag är en genomsnittlig nolla, ingen. Varför säger du så om dig själv frågade jag henne. Min far är professor, mor ett känt ansikte i media och jag knappt slutade gymnasiet. Vems yttrande är det – gav jag inte upp – din eller dina föräldrar?


Hon tänkte en stund och så småningom med ett litet leende på läpparna sade hon till mig – ja, jag är en besvikelse för dem, för om jag ska vara ärlig så gillar jag mig själv lite grand, jag har många vänner, jag älskar mitt jobb, jag är uppskattad. Endast i mina föräldrars ögon betyder allt detta ingenting.


Jag minns att hon gick vidare med huvudet högt, med en lätt steg och jag önskade att hon förblev sådan resten av livet. Betyder det att det är bättre att vi inte någon gång säger något kritiskt, bara prisar och ger komplimanger? Naturligtvis inte: konstruktiv kritik är information som vi alla måste ständigt jobba på för att få en bättre version av sig själv.


Så hur uttrycker du kritik?


Det viktigaste är att det inte blir personlig angrepp på någon. Därför innan vi uttrycker sin bedömning måste vi ställa oss frågan: är det möjligt att ändra på det jag tänker kritisera? Kan kritiserade personen förbättra situationen?


Ty det är en ganska stor skillnad mellan konstruktiv kritik och hälla ut sin frustration på någon som råkade befinna sig i närheten. Kan jag påpeka den andra personen något som hon/han kan ändra till nytta för sig själv och andra eller snarare vill jag skada, orsaka smärta och hämnd?


Om du är säker på att motiven är de mest respektabla ska du hålla dig till dessa få riktlinjer:

– Börja med att säga till den kritiserade personen att du accepterar, gillar, uppskattar och respekterar henne

– Bygg meningar så att de speglar dina känslor: jag är rädd att…., jag är ledsen när…, jag gillar inte när ….

– Försiktigt och noggrant beskriv beteendet hos personen: När du är sen… När du ignorerar mig…., När du inte lyssnar….

– Glöm inte att uttrycka dina förslag som skulle kunna vara lösningen på hela frågan.


Om man håller sig till dessa få regler för uttryck för vår kritik kommer det bli lättare att hitta optimala lösningar, utan att förstöra grunden för goda relationer. Det är bara att prova …. och praktisera lite….

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com