Sann kärlek

Idag tänker jag skriva om en bok som jag fick låna några dagar i somras. Boken blev källan till många tankar runt ämnet och den har inspirerat mig till dagens tema.


Boken som jag talar om skrevs av en vietnamesisk buddist munk Thich Nhat Hanh och heter ”True Love –  A Practice for Awekening the Heart”.


Enligt buddhismens principer en sann kärlek består av fyra delar. Det första elementet är ”maitri” eller vänlighet, välvilja – kort sagt – ett ”gott hjärta”. Vad författaren betonar handlar det inte om god vilja och avsikter men möjligheten att göra så att den älskade personen upplever glädje och lycka. Författaren tillägger att vi kan älska någon och ha  goda avsikter men det kan resultera i lidande för den person vi älskar.


För att verkligen älska, lär munken, måste man lära sig denna färdighet och första steget till detta är förmågan att noggrant och grundligt titta in i den älskade personens värld. Hur kan vi annars ge henne glädje och njutning när vi inte förstår hennes syn på världen? Tanken är att lära känna och förstå den person vi älskar. Bara då har vi chansen att göra hennes dagar lyckliga och fyllda av glädjen. Först när vi vet vad behagar den älskade människan kan vi ge henne detta nöje. Att veta hennes värld, hennes drömmar, önskningar och smak, kan vi göra att dagarna fylls med det bästa och närmast hennes hjärta. Det finns ingen verklig, äkta kärlek utan en djup förståelse av den andra personen.


Här tänker jag genast på en kompis vars make, varje jul, med stor uthållighet gav henne en köksutrustning, men hon med tårar i ögonen berättade: ”Jag gillar ju inte laga mat. Jag gör det för jag känner att jag borde, inte för att jag gillar det. Tänk om jag kunde en enda gång få en parfym  eller teaterbesök”.


När vi älskar vill vi göra föremålet för våra känslor lycklig  men denna lycka måste baseras på vad som definierar personens lycka, inte vad vi tycker om det.


Hur komma till stadiet för en fördjupad kunskap och förståelse av föremålet för vår kärlek? Råd som ges av den buddistiska munken är extremt enkla och innehåller allt man behöver veta. För att få det att hända måste vi ge det tid och all vår uppmärksamhet. Denna fokusering på observation och lyssnade på personen kommer att låta oss lära känna och förstå henne. Därför bland de viktigaste stenar till en äkta kärlek är förståelse, det är grunden för goda känslor.


Det andra elementet till sann kärlek enligt buddhismen är ”karuna” det vill säga förmåga till medkänsla, medlidande. Det handlar om att vi ska kunna lindra lidandet hos den andra personen. Och återigen det handlar inte bara om avsikterna men den verkliga, praktiska förmågan. Det är omöjligt om du inte skaffar fördjupad kunskap om henne. Om vi förstår vad som är källan till lidande av en älskad person kan vi vidta åtgärder som kan ge lindring och kan kompensera för smärta och andra negativa känslor.


Det tredje elementet av sann kärlek är ”mudita” – glädje och njutning. Kärlek i dess premiss är en kärleksfull glädje så är det ingen glädje då är det ingen kärlek. Jag hörde en gång detta uttalande: ”Min fru säger att hon älskar mig, men i vårt förhållande finns det ingen glädje av det faktum att vi är tillsammans. Skratt och glädje är sällsynta gäster i vårt hus”. Några år senare hörde jag att de hade skilt sig.


Det sista elementet av sann kärlek som bokens författare listar ut är ”upeksha” jämnmod, känsla av frihet. Detta innebär att endast den äkta kärleken gör att båda personerna känner sig fria både inombords och runt omkring sig.


Hur ser det ut i våra kärleksrelationer? Har vi tillräckligt med utrymme för oss själva?


När man läser boken tänker man på en aspekt till – sann kärlek är det att vara där…..  Författare säger: love is being there. Kärlek mellan två människor skapar ett visst utrymme och genom att vara där får man chansen att uppleva äkta kärlek. Vi får inte det utrymmet automatiskt när vi blir förälskade utan det är en färdighet, inte lätt, men möjlig att behärska genom medveten satsning och varjedagsträning. Meditation kan vara behjälplig.


Meditation det är en övning att föra oss i ständig kontakt med vad som sker här och nu, vara närvarande sekund för sekund i det vi gör.


Att älska någon är att vara med den här personen, inte bara på pappret eller i samma rum. Buddhismen säger att den största gåva som du kan ge din älskade är din närvaro. Inte bara formell närvaro utan den autentiska, att hålla uppmärksamheten fokuserad på den du älskar.

Munken säger att den enklaste meditationsövningen är medveten andning. Man andas och i sitt sinne blir medveten om detta faktum.


Jag andas, mina lungor fylls med luft, jag känner att jag andas. Andas ut, jag koncentrerar mig på hur min kropp andas luft från lungorna, och jag blir medveten om det. Det är den enklaste övningen för att fokusera vår uppmärksamhet på vad som sker här och nu, att vara närvarande på alla viktiga sekund av våra liv, att vara närvarande i kropp och själ på samma plats.


Lycka till med sanna kärleken!


“Because you are alive, everything is possible.”  Thich Nhat Hanh

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com