Lär dig känna igen narcissistisk falskhet

Uppdaterad: jul 21

Idag fortsätter vi det populära ämnet narcissister, och mer specifikt kommer vi att diskutera deras mönster av beteenden (i andra delen kommer vi att fokusera på att känna igen deras konversations- och manipulationstekniker).


Narcissistens falskhet manifesteras genom att hen sätter på sig masker och säger vad folk vill höra. Narcissisten säger en sak, tänker annat och visar tredje.


Varför pratar vi om narcissism över huvud taget? Eftersom nuvarande systemet hjälper till att skapa sådana funktioner: idag lär sig människor fokusera på sig själv, att skapa en bild av sig själv (sociala medier, CV, låtsas att man inte har svagheter och brister) och sedan ta hand om denna bild. En annan funktion är konkurrens istället för samarbete (en ytterligare konsekvens är instrumentell behandling av människor - alla måste vara "av någon anledning", till exempel går offret medvetet ihop med gärningsmannen och "använder" varandra för att uppnå omogna själens mål.) Med andra ord man glömmer bort ömsesidighet: människor lär sig att ta, de vill vara konsumenter, opportunister - de vill inte ge i gengäld.


Om du är ett offer för en narcissist kan du känna dig ensam trots att du är i en relation. Samma bild finns i narcissistiska familjer. Personer bor med varandra, men som var för sig, eftersom var och en är fokuserad på sig själv, för att bevisa för andra sin känsla av överlägsenhet eller underlägsenhet. Att växa upp innebär att man lämnar detta mönster och ställer sig på sidan. Observera att du inte behöver delta i det här spelet och narcissister kan inte längre påverka dig. Bestämdhet, gränser och medvetenhet är nyckeln till frigörelsen.


Låt oss komma ihåg att narcissistiskt beteende hos en person inte behöver betyda att vi har att göra med en fullt utvecklad narcissistisk personlighet, det kan vara en omogen personlighet (d v s att man kan förändras). Det är emellertid svårt, om någon, till exempel över 25 år, uppför sig så här och är resistent mot förändringar eller lyssna på andra.


Narcissister har sina egna uppförandekoder som är obegripliga för ostörda människor, även om de tar på sig masker från normala människor och försöker låta som normala människor. Vad du borde veta är narcissisten är ett rovdjur som försöker förvirra sitt offer i huvudet och sätta henne i en hopplös situation, dessutom ofta förnedrad och utan viljan att slåss. Narcissist vanligtvis vill använda dig för något syfte, han behöver något av dig, men manipulerar dig så skickligt så att du tror att det är du som behöver honom. I relationen med narcissisten det är han som är viktig, han är världens centrum, hans behov är viktiga, och om han ibland gör annorlunda är det en falsk mask för att inte ge dig 100% säkerhet om att det är något fel på honom. Tack vare detta ger du honom en ytterligare chans som han inte förtjänar. Den dolda narcissen kommer att låtsas vara en mycket snäll person som offrar sig själv för dig i allting, men så snart du litar på honom kommer han att ta av masken och börja projicera sina egna egenskaper på dig så att du offrar allt för honom. Hur ser det ut och när ska du reagera för att befria dig? Vill du veta koder narcissisten använder sig av? Välkommen.


Allmänheten har en missuppfattning om att narcissist är någon som är kär i sig själv (naturligtvis, det har att göra med uppmärksamhet på jaget, mode för selfies, att vara i centrum för uppmärksamhet, begär av beröm och komplimanger). Men realistiskt sett är narcissistens syftet att känna sig viktig. Inuti narcissisten finns ett skadat barn som döljer sig i en storhetsmani. Narcissisten uppträder under två ytterligheter. Antingen lider han mycket och tycker att hans lidande är speciellt, eller så hatar han andra människor, förstör för andra och anser sig vara någon bättre för att på sådant sätt försöka reparera sitt dåliga sinnesstämning. Det är förknippat t ex med stora underskott av uppmärksamhet i barndomen eller villkorad kärlek, som en undergiven-masochistisk narcissist fått att växa i, eller när en förälder berömmer sitt barn alltför mycket, vilket bidrar till den krävande, aggressivt-dominerande narcissisten.


Ett friskt förhållande går i sin egen takt. Det händer inte för snabbt och det finns inte heller någon stor ambivalens. Man har inget behov att ändra på den andra personen och man inte heller känner att man behöver förtjäna honom. Dessutom tar känslomässigt mogna människor ansvar för sina handlingar, de medger om de har gjort fel, de litar på andra, ser det positiva i andra men idealiserar de inte.


Början av relation med en narcissistisk person


Vi engagerar oss i en narcissist eftersom de verkar supertrevliga och lätt ger oss de känslor vi behöver. Varför är det så? Eftersom de tar på sig masker för att människor runt omkring ska tycka bra om dem och för att, vid behov, få deras stöd. De visar sitt riktiga ansikte endast när ni möts ensamma och han ser ingen fara från andra. Narcissist lockar till sig eftersom det är hans inre syfte. Han övergavs mentalt eller fysiskt i barndomen, så i vuxen ålder försöker han kompensera för det. Narcissist är så livrädd för att bli uppfattad som dåligt därför försöker han göra bra intryck, behaga människor, för att ha de på sin sida. Så småningom, när en relation uppstår förstör han för sin partner för att bygga upp sig själv (som hans förälder gjorde med honom).


Narcissist letar efter dina brister och ger dig sedan en illusion av att fylla dem (det är därför det viktigaste är att inte bli beroende av sådana personer). Till exempel, om du är en person med dåligt självförtroende, kommer narcissisten snabbt att säga att du är någon väldigt speciell. Om du medger att alla behandlar dig materialistiskt, kommer han att börja presentera sig själv som en icke-materialist för att inspirera tillit. Om du behöver bekräftelse, säger han att du är hans största kärlek, även om han tidigare hade bedragit dig. När han lägger upp en plan för att berätta om sin längtan efter dig, kommer du att bli helt betagen av hans berättelse. Allt handlar om att påverka dig.


Narcissister attackerar ofta personer med låg självförtroende, låg självkänsla, vacklande, alltför empatiska eller deprimerade, eftersom de är den lättaste munsbiten. Ju svagare du är, desto mer kommer narcissisten att fastna i ditt sinne eftersom han, som ett mentalt barn, inte har några egna gränser. Inuti är narcissisten tom, så han behöver någon att "hänga på" för att fylla hans barndomsbrister, där han inte heller fick sina föräldrars acceptans.

Hela tiden spelar han och försöker lista ut vad han ska göra för att förföra omgivningen, nära och kära, underordnade mm.


Personer som ingår förhållanden med narcissister känner inte till deras falskhet, men även om de upptäcker det hoppas de naivt att partner kommer att förändras. Detta är resultatet av att även de är uppväxta i en familj där deras behov inte var tillgodosedda. I en sådan familj tänker barnet inte på sig själv, eftersom han har lärt sig att bara tillgodose andras behov.


Exempel på typiskt narcissistisk beteende


1) För att vinna psykologisk makt över dig påför narcissisten dig påhittade negativa egenskaper och försöker sedan provocera dem för att bevisa att du har dem och få dig att känna dig skyldig. Detta är ett spel som du inte kan vinna, för narcissistens sinne använder "dess logik", som instruerar honom att bevisa sina egna projektioner (det är hans egna egenskaper, som han vill slänga bort). Du använder argument, han anklagelser. Ju mer exakt du träffar, desto mer nag. Du vinner aldrig, det enda du kan göra är att fly. Du vill ju inte att en ska vinna och en ska förlora, för då sjunker du ner till samma nivå som narcissisten.

Det enklaste exemplet. Om narcissen blir nervös börjar han irritera dig, göra dig nervös och ... skylla på dig. DU är nervös. Det är inte viktigt att narcissen provocerar, letar efter gräl, han vill dumpa på dig sina egna egenskaper.

Detsamma är till exempel med svagheten. Om narcissisten känner svaghet, vill han att du ska känna dig svag också, så han letar efter en känslig punkt i dig och slår där. Då kommer han att skylla på dig era misslyckanden i förhållandet och säga att det var därför för att du var svag. Och tyvärr kommer du vanligtvis att tro på det eftersom det görs mycket skickligt.


2) Så om du träffar en person som från början av förhållandet antingen:

  • överröstar dig med komplimanger, märker inga brister, påstår att han har mycket känslor för dig fast ni har inte hunnit bygga någon relation ännu

  • berömmer allt och alla som är associerade med dig, allt är bra, allt passar

  • kritiserar, underminerar och ständigt pratar illa om andra, visar inte tacksamhet, är hård och inte förlåtande mot andra människor

detta kan vanligtvis vara en narcissist.


Han kan vara extremt charmig, väcka beundran, vara någon du vill vara med, eftersom han behandlar oss exceptionellt, vi känner oss utmärkta av hans uppmärksamhet. Under tiden gör han det bara för sin egen fördel, förför, flörtar, eftersom han livnär sig på beundran i våra ögon. Narcissist kommer att vara trevlig mot dig så länge du beundrar honom. När du börjar märka brister, kommer han snabbt att bli av med dig och ersätta dig med ett nytt offer. Och han kommer att lämna dig en känsla av att du inte vet vad fel du gjorde, att han förkastade dig.


3) Ibland ljuger han utan anledning. Till exempel sade han igår att "det var en dålig dag för ..." och nästa dag påminner du honom om "det var en dålig dag för dig", då kommer narcissisten att förneka att han sa detta. Hans försvarssystem vet på en gång vem som har fel och han har ju alltid rätt, så det har inte du.

Om någon lever i ett hyckleri, då är han en narcissist och är inte en person att lita på. Men för att vara säker om du kan, eller inte kan lita på honom, måste du konfrontera hans ord med handlingar.


4) Om du träffar en person som alltid är snällare för främlingar än för nära och kära, är detta en narcissist. Om du hamnar i konflikt med någon din narcissistiska partner tar alltid den andres parti. Han kommer inte att stödja dig eller ställa sig på din sida. Han kommer inte ens att försöka se vem som verkligen provocerade utan han kommer alltid att förstöra för dig, förminska dig, säga “du alltid bråkar”. Din partner kommer behandla dig sämre än vilken främling som helst.


5) Observera även att en narcissist säger:

  • bara mycket bra saker om hans förflutna, förhållanden, familj - självklart att det är en lögn, för det finns inga perfekta familjer eller människor, men det är en narcissistisk skapelse, oförmågan att erkänna att det ibland också är dåligt

  • bara dåliga saker om andra - det vill säga att han inte tar ansvar för sig själv, att han kanske också har några sämre egenskaper (han kommer att göra samma sak med dig)

6) Narcissisten ändrar också åsikten när han vill. Hans åsikt har inget betydelse, ger inte något trygghet, är inte en förklaring utan uttrycker bara hans aktuella sinnesstämning. Idag säger han att du är smart, i morgon är du dum. Vem är du för honom? - Instabil. Precis som han själv och hans åsikter i de flesta ämnen. Tyvärr kan han inte kommunicera direkt. Han kan bara uttrycka direkt sina egna känslor rationaliserade för något syfte. På samma sätt med löften - narcissisten ger tomma löften eftersom han är en patologisk lögnare och tycker inte att han har en skyldighet att hålla sitt ord. Ibland är det småsaker som att avboka ett möte eller dra sig ur löftet att hjälpa till exempel när du flyttar. Men det finns de med större betydelse, som påverkar relationerna med nära och kära. I allmänhet kommer narcissist att göra något bara om det passar hans egna intressen, när han kan dra nytta direkt.


7) Du ska även komma ihåg att narcissisten kan kritisera två motsatta attityder. Det spelar inte stor roll hur du svarar, det blir fel svar ändå. Det finns ingen bra lösning med en narcissist eftersom han kommer hitta fel på alla dina argument.


Narcissister dras vanligtvis till personer med beroende personlighet. Detta ger en giftig relation eftersom båda sidor inte är mogna och inte har en stabil version av sig själva, de vet inte vad de vill och de kämpar för det med hjälp av patologiska mönster.


Forskare har länge kopplat narcissism med sådana funktioner som opålitlighet, otrohet, oärlighet, manipulation. Det enklaste sättet att hantera en narcissist är att vara medveten om att du har att göra med en sådan, att känna till hans manipulationstekniker, och naturligtvis att ha en stabil självkänsla så att han inte kan påverka dig. Om du väljer självständighet i din relation och vill skaffa dig utrymme, kommer du att höra att du är en egoist som bara tänker på sig själv. Om du befinner dig i en cirkel av sådana anklagelser, när du hör att du inte är värd hans uppmärksamhet, att du gör honom besviken, ställ dig själv några frågor:


- behandlas jag med respekt?


- är hans förväntningar rationella?


- känner jag mig bra i det här förhållandet?


- vill jag fortsätta tro på narcissistiska lögner?


Om du svarar negativt på en av dem, betyder det att han inte är för dig, inte tvärtom.


0 visningar

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com