Kommunikation

Vare sig i frågor som rör våra relationer i partnerskap eller andra mellanmänskliga relationer är kommunikation elementet som skiljer en bra relation från dessa som är fulla av problem och frustration.


Bland de faktorer som ligger bakom bristen av förståelse mellan partner i en relation är det ganska kraftig skillnad mellan manliga och kvinnliga kommunikationen.


Oavsett om vi håller med om påståendet att ”kvinnor kommer från Venus och män från Mars”, eller inte, så måste vi inse att sättet att kommunicera är signifikant olika för båda könen. Kvinnor och män uttrycker sig på olika sätt och det blir bättre för alla att bara acceptera detta faktum och dess konsekvenser kan vi ”montera in” i vår ”verktygslåda” för att ta itu med representanter för det motsatta könet.


Slösa inte tid och energi för att lära våra partners kommunicera som vi gör, snarare som i fallet att möta människor som talar främmande språk: låt oss lära sig vår partners språk. Lär dig känna igen de väsentliga skillnader och nyanser och vi kommer att definitivt ha det lättare i livet.


Det gäller självklart båda könen: damerna lär sig manliga kommunikationen och herrarna damernas språk. Om vi inte tar hänsyn till genetiska koder är smidig samarbetsavtal endast en utopi, om vi accepterar hårda fakta så blir våra chanser betydligt bättre.

Så gå på mina damer och herrar! Den mest väsentliga punkten: kvinnors kommunikation är att skapa, underhålla eller förstärka relationen med en person, däremot är kommunikationen av män i princip utbyte av information.  Detta leder till i livet att kvinnor anklagar män för brist på förståelse för känslor och vibrationer i själ och hjärta, medan män oftast vill höra (utan omsvepningar) vad förväntas av dem.


I kommunikationen mellan partner kan inte överskattas två magiska ord:  Tack för …


Som kvinnor, hustrur, mödrar tycker vi ofta: jag gör så mycket för hemmet och familj, varför ska jag tacka honom att han hjälpte till, tog ut soporna eller hjälpte plocka från bordet? Männen dock erkänner gärna: jag skulle gärna hjälpa till och ta mera ansvar om jag oftare hade hört det trevliga: tack, älskling.  Precis som kvinnor är män väldigt känsliga för varje gest och uttryck för tacksamhet, vilket är också trevligt för ”egot”. Enkel men hjärtligt tack gör underverk, det är inte bara presentation av tacksamhet utan det också gör att män känner sig viktiga och behövda.


Som kvinnor kommunicerar vi vår partner våra frustrationer men ofta väntar vi oss bara förståelse och tålmodigt lyssnande. Dessvärre är inte män programmerade som ”förvaltare” utan snarare som rådgivare som erbjuder konkret hjälp. Ganska ofta kan de inte bara passivt lyssna och erbjuda känslomässigt stöd kvinnor förväntar sig.


Om vi behöver ”bara gråta” eller ”klaga” kan vi göra det med en vän i stället, eftersom ens partner kan i en sådan situation helt oavsiktligt lägga den berömda stenen på bördan.


Om en fru klagar på den orättvisa chefen  blir hon oftast  inte glad av råd hon får av sin man. Hon kan ta det som anklagelse att hon inte själv kan hitta lösningen på denna situation men det är enda form av stöd som hennes man kan erbjuda henne. Med andra ord om vi förväntar oss från en man att bara lyssna på oss, det är bäst att berätta för honom i början, annars kommer du att bli överväldigad av goda råd och sätt att lösa problemet.


Om vi ber om något, kära damer, glöm inte t ex ge datumet för genomförande av arbetet. Försök vara mycket konkret och specifik, förvänta er inte att männen ska ”gissa” resten. Kan inte gissa eftersom de tycker annorlunda – inte bättre, inte sämre, utan helt enkelt  – tänker annorlunda.


Om män hade bara ett önskemål om sättet att kommunicera med partners så hade det varit: berätta direkt vad problemet är.


Stor antal kvinnor handlar på ett sätt som terapeuter kallar för passiv aggressivitet. De kommunicerar inte vad som verkligen väcker deras negativa känslor utan snarare blir tysta och på frågan: vad är det, älskling, svarar med sammanbitna tänder: ingenting, det är bra.  Mannen vet att hon är upprörd eller arg men inte alltid vet källan till kvinnans känslor. Detta betyder inte att ”han inte vill veta”. Ibland tolkar han på sitt sätt vilket komplicerar saken ännu mer.


Män fångar på sin radar våra känslor men inte alltid tillskriver dem den verkliga orsaken. Istället för spela sårad-sur lekar låt oss lära sig att tala direkt till sina herrar vad som sårar eller frustrerar oss och varför.


Det finns inget annat sätt, ingen man kommer att följa kvinnors tankegång, eftersom han är en man. Det kan ta en vecka tills han kommer på varför vi surar …. Är det inte synd om varje dag, varje timme som våra negativa känslor leder oss bort från varandra istället för att föra oss närmare.


Förutsätt inte att han/hon ”vet” , att han/hon borde ha känt till…. oavsett hur lång relationen har varit. Det är aldrig för sent att förbättra relationen, för att basera förhållandet på en uppriktig, öppen kommunikation av två olika men kompletterande världar.

9 visningar

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com