Kärlekens fem språk

Ni älskar varandra och vill visa det men talar ni samma språk?


Romantisk kärlek kan bringa oss lycka under många år. Att leva tillsammans är underbart men inte alldeles enkelt. Alla vill bli älskade och alla vill ge kärlek, men det är viktigt att veta hur man odlar den. Anledningen till den växande känslan av otillfredsställelse med relationen är ofta försämrad kommunikation mellan parterna.


Det händer att en eller båda partner har problem med att uttrycka kärlek på ett sätt som kan bli förstått och rätt avläst av den käraste. Man kan visa känslor på många olika sätt men god kommunikation är grunden för alla relationer. För att den ska kunna fungera korrekt bör du vara öppen för din partners behov och försöka prata med din älskade med sådana ord som blir mest uppskattade. Vi människor är olika och vi har olika sätt att kommunicera kärlek till varandra. Kärleksspråk behöver inte vara så främmande för oss som det kan tyckas. Vi behöver bara lära oss tala varandras språk.


Komplimanger

Man trivs när man hör komplimanger. Mest trevligt är det att få de från de vi älskar mest. Det kan vara uppskattande ”hur vacker du ser ut idag” eller beröm av välsmakande middag eller någon yrkesmässig prestation. Det behövs så lite för att vårda sin partners självkänsla och självförtroende. En person som är nöjd med sig själv har lättare att le och ger mer glädje till relationen.


Hjälpsamhet

Ingenting stärker tron på uppriktigheten i partners känslor som hans gärningar. Det lönar sig verkligen att ta reda på vilken hjälp skulle bli mest uppskattat, vilken skulle ge mest glädje. Vissa blir glada av att se hemmet städat andra av att se att gräsmattan blev klippt. Det är allmänt känt att gärningar talar högre än ord. Den investerade tiden och ansträngningen kommer verkligen att löna sig och kommer att förbättra kvaliteten av relationen.


Samvaro

Man kan leva tillsammans men bredvid varandra. Om man inte vill hamna där måste man se till att ha tid tillsammans och att den tiden är till belåtenhet för båda parter. Att sitta i soffan och stirra på tv-skärmen kommer inte att återuppliva atmosfären av romantiska kärleken. Låt din partner åtminstone då och då känna att du ägnar honom din fulla uppmärksamhet.


Gåvor

Vem lyser inte vid åsynen av en liten gåva? När vi får den från sin käraste får vi konkreta bevis på att vi finns i hans tankar. Å andra sidan när partnern glömmer vår födelsedag, bröllopsdag eller annan viktig händelse kan vi uppleva obehagliga känslor av att bli ignorerade. Små och stora gåvor bidrar till positiva känslor. Låt oss använda denna makt för att ge glöd till vår kärlek.


Fysisk kontakt

Beröring av den älskade person behöver vi som luften. Att hålla handen, en puss, en kyss eller tröstande klapp på axeln är exempel då berörig hjälper att visa våra känslor. Njut av närhet och snåla inte med känsliga gester.


Dr Gary Chapman i sin bästsäljare ”Kärlekens fem språk” menar att skicklig användning av ovannämnda språk kommer att skydda relationen från flera störningar och skapa en varaktig relation. Boken är en internationell bästsäljare som blivit mycket uppskattad och omskriven. Här finns konkreta råd och handfasta verktyg för att skapa en varaktig relation.


Det skadar inte att pröva. Det verkar att det är inte så svårt eller arbetskrävande men det kan bli väldigt skönt.

18 visningar

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com