Döttrar till narcissistiska mödrar

Narcissistisk mamma stjäl barndomen, stjäl barnets identitet och dess chanser för en sund relation i framtiden.


Den narcissistisk mamma dränerar barnets liv och identitet så länge barnet tillåter det. Det är oerhört svårt att erkänna att din mamma som gav dig ditt liv har aldrig älskat dig. När denna sanning når oss handlar det om ett mycket förkrossande ögonblick som är svårt att överleva. Ofta undviker vi att ta till oss denna medvetenhet under flera år. Eftersom vi som barn tror att modern älskar oss är det uppenbart för oss, men i fallet med en narcissistisk mamma är det inte sant. Om du som barn upplever en situation där dina behov inte tillgodoses, när din mamma inte är fokuserad på dig, på dina behov, på dina känslor, på vad som händer med dig, om din mamma inte lyssnar på dig, då, som barn, har du ingen chans att bygga din identitet. Dessutom, om det saknas ögonkontakt, den viktiga kopplingen i det här förhållandet, stör barnets moder därigenom byggandet av identitet hos barnet.


Dessa brister kvarstår som ditt ursprungliga sår som sträcker sig hela ditt liv tills de har namngivits och botats.


Bland narcissistiska mödrar kan vi känna igen den absorberande mamma som jag läste i boken av Karyl Mc Bride, “Will I Ever Be Good Enough”, som är en fantastisk gruva av kunskap och som är till stor hjälp om du hade en sådan mamma.

En sådan mamma ser på sitt barn som en förlängning av sitt eget jag, ser inte sitt barns avskildhet, kan inte se var hon slutar och var barnet börjar. Barnets varje fördel, varje prestation och framgång blir till hennes framgång.


Den andra typen av narcissistisk mamma är en övergivande eller ignorerande mamma, som inte ser sitt barn, inte anstränger sig för att vara en mamma. Bara hon betyder något.


Vilket är narcissistiska mödrars beteende?


Narcissistisk mor fokuserar all uppmärksamhet på sig själv och egna behov. Var och en av dessa mödrar uppmärksammar hur de uppfattas externt. Således vakar de väldigt mycket över det och tar hand om det.


Narcissistisk moder kör med dåligt samvete och skam i reaktion med dig för att binda dig till sig så att du inte har chansen att bygga ett liv utanför. För detta använder hon t ex meningar: “utan dig kan jag inte klara mig, du är hela mitt liv, du är hela min värld. Om du gör något mot mig när du kommer tillbaka kommer jag inte vara här längre”. Hon ingjuter en känsla av skuld, genom att tala om vad hon offrade för dig. Hon gör det så att du ska vara med henne, att du inte ska skiljas från henne, att du ska vara tacksam, för då stannar du hos henne.


Narcissistisk moder lär barnet att lydnad är nödvändigt för att upprätthålla relationen. En sådan mamma kommer att bomba varje beslut hon uppfattar som ett hot mot henne, det vill säga beslut som gynnar din frihet och självständighet. Mycket ofta använder hon emotionell utpressning för att ha full kontroll över dig, ditt beteende och dina val. Det är viktigt att betona att narcissistisk mor straffar dig genom att dra tillbaka sitt engagemang när du inte lyder henne. Detta är villkorad kärlek, beroende på hur undergiven du är och hur lydig du är.


Narcissistiska moder ljuger. Visst upplevde du förvirring i din barndom, du visste inte vad som gällde. Det föreföll att något var din verklighet, din sanning, och sedan din mamma förnekade detta. Det är en förvrängning av verkligheten, gaslighting. Hon skapade dessa situationer för att styra dig ännu mer, så att du skulle tvivla ännu mer på vad du ser och vad du hör. Du tappar kontakten med dig själv. Som barn tror du på dina föräldrar, du känner sorg och frustration, och du har inget annat val än att ge upp dig själv.


Narcissistisk mor har ingen empati, så det finns ingen möjlighet för en närhet och djup förståelse på känslonivån mellan er. En sådan mor vilseleder ofta andra människor, eftersom utåt är hon mycket trevligt, vårdande och omsorgsfull. I sällskap med andra människor tar hon på ett annat ansikte, medan bakom stängda dörrar är hon samma, kalla mor, som är fokuserad på sig själv. Faktum är att mycket ofta är det bara du som vet vad hennes riktiga ansikte är. Denna brist på empati orsakar att hon inte ger upp sitt kontrollerande, sina spel och sina manipulationer trots att hon ser ditt lidande.


Narcissistisk mor jämför sig med sin dotter, vilket är mycket smärtande och förgörande. Hon förminskar sin dotters värde för att må bättre själv. Hon gör det på dotters bekostnad och använder ofta ord som till exempel: “i din ålder hade jag inte sådana rynkor, du gick upp i vikt, jag har aldrig haft en sådan mage som du har, du behöver gå ner i vikt, titta på dig själv, bara jag säger sanningen, för det är bara jag som älskar dig”. Kritiken av en sådan mamma är alltid klädd i omsorg och kärlek. Och det är svårt eftersom du börjar tvivla på om du är en bra dotter.


Vad du än gör, säger din mamma att hon alltid gjorde det bättre. Eller säger hon att du har alla dina fördelar eftersom du har ärvt dem av henne. Under hela ditt liv kommer du inte att bli av med känslan av att det är bara hon som räknas, hennes mål, hennes nöjen och det är bara hon som har rätt. Även om hon ibland håller med dig, kommer hon att bakom din rygg använda andra människor för att visa att du hade fel. Hon drar in andra människor i spelet för att kontrollera dig, sätter de mot dig, ljuger och manipulerar dem. Hon kommer att bli vän med dina vänner, och om de är obekväma för henne kommer hon att skrämma dem bort från dig. Vid varje tillfälle visar hon dig att du inte räknas.


Narcissistisk mor har sadistiska tendenser. I närvaro av andra tar hon upp dina hemligheter, dina misslyckanden, hon plågar dig så att du mår dåligt.


Narcissistiska mödrar strävar efter kontroll så att döttrar slutar tro på sig själva. De blir beroende av sin mor och hennes val eftersom deras val kritiseras, förlöjligas, eftersom de ständigt avvisas. För att överleva detta överger vi oss till vår mamma, om vi försöker motstå känner vi oss dåliga eftersom hon lärde oss att vi måste lyda henne. Eventuella försök till konfrontation med narcissistiska moder slutar i hennes överdrivna reaktion. Hon skriker, gråter eller straffar dig med tystnad. Hon erkänner aldrig att du hade rätt.


Narcissistisk moder tar inte hänsyn till dina önskemål. Eftersom hon inte har någon empati, spelar ingen roll för henne att hon skadar dig.


Hon litar inte på dig, är alltid misstänksam, ställer många frågor, hon är rädd att du konspirerar. Samma information kontrollerar hon flera gånger. Hon är mycket svartsjuk, alla försök att skiljas från henne ser hon som ett hot.


Eftersom hon spelar olika roller, har flera ansikten, kan hon rationellt förklara sitt beteende där hon använder våld. Det är svårt för dig då att bevisa hur hon verkligen är - trevlig ute, mobbar dig hemma. Ingen kan se dina känslomässiga sår.


Denna ständiga beskyllningar och totala förnekelse innebär att vi till slut slutar lita på våra sinnen, vi tror inte ens på våra tankar.


Detta våld som narcissistisk mor använder är ibland subtilt. Det är svårt för oss då att komma till sanningen och dra fram det. Vi är involverade i manipulation, lögner, förnekande av verkligheten, falska ord om kärlek att vi mår dåligt när vi inte tror henne.


Narcissistisk mor väljer en av syskonen för rollen som ett gyllene barn, hennes favorit, det utvalda, detta barn utan brister. Det andra barnet är en syndabock som är skyldig till allt och är ett dåligt barn. Kom ihåg att dessa roller kan ibland ändras.


Vilka är effekterna av att leva med en narcissistisk mamma


Relationsproblem

Beroende

Brist på trygghet

Brist på tro på att jag är värdefull

Ta för mycket ansvar för andra

Skuld, giftig skam

Man litar inte på sig själv

Man vet inte vad man känner

Ingen identitet eftersom jag inte hade någon rätt att vara mig själv

Brist på självkänsla på grund av att man fått villkorad kärlek

Att vara som mamma ville att jag skulle vara, det fanns inget utrymme att vara mig själv

Att tillfredsställa andra, inga gränser, eftersom din mamma bröt dina gränser

En ond intern kritiker

Närhet är förknippat med övergrepp och smärta, jag måste offra mig själv för att någon vill ha mig


Vad kan du göra för att befria dig från programmet


  1. Begränsa eller stoppa kontakten med en giftig mor för att ge dig själv utrymme att läka effekterna av våld och för att skydda dig från ytterligare våld. Det låter säkert skrämmande, du är rädd för separation. Du kan göra det i små steg, gradvis minska kontakten, för att säkerställa känsla av trygghet. Ta hand om dig själv, var den viktigaste personen för dig själv.

  2. Utbildning, till exempel den här artikeln. Du lär dig vad en narcissistisk personlighetsstörning är och vilka effekter ger narcissistiskt våld.

  3. Sök stöd. Information är viktig men kan inte att ersätta en annan person. Det kan vara en terapeut, en nära vän, eller en stödgrupp.

  4. Ge dig själv tid att förändra. Narcissistiskt våld är intryckt på dina celler och påverkar alla aspekter av ditt liv. Detta är en grundlig rekonstruktion av vem du är och hur ditt liv ska se ut.

  5. Kom ihåg att fokusera på dig själv. Det handlar inte om din mamma, det handlar om dig. Tror inte att hon kommer att förändras. Tro inte att du kan ändra henne. Var inte naiv och avvisa tankar på att hon kommer att förändras. Fokusera på dig själv och dina behov eftersom du förtjänar kärlek och allt gott.

  6. Tillåt dig att känna. Under åren av våld, har du samlat en mängd av känslor. Eftersom narcissistisk moder bröt dina gränser har du mycket ilska. Förtryckt ilska kan orsaka depression och andra psykosomatiska sjukdomar. Det är viktigt att du hittar ett sätt att uttrycka dina barndoms känslor. Det handlar inte om att släppa ut dessa känslor på din mamma, det handlar om att arbeta med dig själv, inte med henne.


Kom ihåg att en mamma som har en narcissistisk personlighetsstörning inte kan älska dig, kan inte se och höra dig. Hon kan inte känna vad du känner. Även om du offrar dig själv och ditt liv kommer hon inte att se det. Det är väldigt viktigt att inse detta.


Jag hoppas att det jag delade med dig är värdefullt för dig.

Jag hoppas att du tror att du kan börja ett nytt, lyckligt liv. Jag tror på det och stödjer dig av hela mitt hjärta.

Kämpa för dig själv och ge dig själv rätten till lycka och kärlek.

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com