Att välja

Även samtal om vädret, kan visa oss en viss aspekt av vårt sätt att se på världen. Hur ofta klagar vi: dåligt väder, men vädret är ju olika, ibland soligt, ibland regnigt, ibland varmt och ibland kallt.


Dock verkar det för oss vara viktigt att det är väldigt bestämt väder, just det som passar oss idag, det vi behöver.  Det är ett ganska specifikt sätt att se och inte nödvändigtvis bara på vädret.


Vårt sätt att tänka är väldigt specifikt. Det väder vi önskar är det väder vi kallar bra väder, t ex soligt och över 20 grader plus. Allt annat är dåligt väder.Vad sägs om att glädjas åt vädret precis som det är för varje dess aspekt innehåller något viktigt? Det finns alltid något att glädjas åt eller imponeras av.


Förut gillade jag inte hösten, var så ledsen över att sommaren tog slut, att blommorna och grönskan höll på att försvinna. Jag var ledsen att det skulle komma kalla vindar, skärande regn och världen skulle bli grå. Jag var ledsen att någonting höll på att ta slut, att tiden visade hur fort den förflöt. Sorgen ville inte ta slut. Tills en kall, regning oktoberdag då jag var tvungen att gå ut. Första tanken var så klart: vilket hemskt väder. Men sedan kom det – nej, släpp den tanken, det är fel väg…


Det är ett vackert oktoberväder. Titta, vinden städar bort löv, det är dags att de lugnt faller till marken, det blir bra näringsämne för växter på våren. Regnet tvättar och återfuktar, utan regn skulle inte bli någon kompost. Jorden blir svart och saftig. Träden visar nakna grenar och lemmar. De är så olika, så stora och vackra.


Tänk om människorna kunde stå så där, med raka ryggar visa nakna sanningen om oss och om vårt liv. Hur mycket styrka och skönhet kunde man skåda? Kanske då skulle vi lita på vår egen styrka och egen skönhet. Vi skulle kanske öppna ögonen på det som sker omkring oss, följa vårt hjärta och våra drömmar.


Kanske, men vi måste börja tänka att vädret är vackert varje dag, att livet serverar oss något bra, även när det regnar. Positivt tänkande det är inte att blunda på det vi inte gillar, det vi inte förstår eller inte accepterar. Nej, positivt tänkande det är ett medvetet val att se det vad varje sekund i vårt liv erbjuder oss förutom de små eller inte så små problem. Det gäller att tro och träna upp alternativet ”jag väljer”.


Jag väljer att tänka så för jag vet att om jag gör medvetet val då har jag möjlighet att välja det som är bra för mig. Jag har bestämt mig att livet är bra, att livet lär oss att det är nödvändigt att böja sig ibland men det finns så mycket som ger glädje, så mycket som är så vackert och värdefullt.


Det gäller att inte blunda, att inte låta hjärtat lida för länge, att varje dag, tålmodigt lära oss kärleken till oss själva och världen runt omkring oss. Att steg för steg lära oss att välja de tankarna som väcker kärlek och energi, som motiverar och stödjer. Med viljestyrka kan vi inte ändra vädret, vi kan inte ändra historia, men vi kan stoppa negativa tankar och börja med de bättre, positiva tankarna, som stöder oss så vi kan stödja och hjälpa andra.


Stressade och drivande genom livet har vi kanske glömt bort vad som är bra för oss, vad som gynnar oss. Vad lätt det är att se vad som gör oss arga, vad som irriterar, stressar, förtrycker oss men så svårt att säga vad som gör oss lyckliga, vad som roar och berör.


Men vi kan stanna till för det är först då vi kan höra efter vad vi tänker, hur vi tänker. Våra tankar är inte så flyktiga och oviktiga fenomen bara för vi inte kan se eller röra vid dem. Nej, våra tankar är fundamentet till hela vår livsprocess. Våra tankar kreerar våra känslor och dessa driver våra handlingar. Åt vilket håll vill vi gå, vad ger oss lugn och tillfredsställelse? Stödjer våra tankar oss i våra strävanden?


Om inte, det blir bäst att ta bort de som ogräs, så fort som möjligt innan de tar för mycket plats, men kom ihåg allt börjar med tystnad. Stanna till, lyssna på egna tankar, hur tänker du på dig själv och andra. Leder det du hör till lugnet, hopp och glädje? Det önskar jag er alla.

5 visningar

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com