Att tala

Visste du att vårt sätt att tala till 90 % bestämmer om vår image? Har du märkt att vissa människor är framgångsrika, även om de inte är mer arbetsamma, intelligenta, bättre utbildade utan bara bättre på att prata? Lär dig att tala så att andra lyssnar.


Det sättet vi talar säger mycket om oss själva – varifrån vi kommer, var har vi för ordförråd och temperament. Lois P. Frankel i den berömda guiden ”Nice Girls Don`t Get the Corner Office” uppmärksammar det faktum att ett stort antal kvinnor inte kan tydligt uttrycka sina tankar, åsikter eller lägga fram ett förslag, vilket ofta hindrar de för att nå framgång. Boken beskriver på ett roligt och träffande sätt karriärssaboterande beteenden som många av oss kan känna igen sig.  Många av oss har ju den kunskap och kompetens som män men det är svårt för oss att göra bra reklam för oss själva. Frankel listar så många som 17 vanliga misstag som görs av kvinnor under deras tal. Här är några av dem, d v s en lista över skadliga vanor som bör ändras:


 • Formulera frågor istället för påståenden …. för att inte utsätta sig för ogillande. Försök att uttrycka sina åsikter öppet. Om du är tveksam, formulera positiv mening och sedan fråga den som lyssnar: jag undrar, vad tycker du?

 • Använda omfattande introduktioner – den viktigaste delen av meddelandet bör placeras i början

 • Förklarande – förklara inte för långrandigt din synvinkel. När du har formulerat din åsikt/förslag räcker om du ger två-tre stödinformationer

 • Fråga om tillåtelse – informera omgivningen om dina avsikter men be inte om lov. Om dina planer är obekväma för någon, kan han berätta det själv. Men när du frågar om du kan göra något, sätter du dig själv i en lägre position.

 • Be om ursäkt – kvinnor ofta missbrukar orden: förlåt, ber om ursäkt. Vi borde bara be om ursäkt om vi gjorde något fel – då säger vi ”förlåt” en gång och försöker rätta till situationen

 • Använda ord som minskar betydelsen av prestationen – ”det var ingenting”, ”jag hade tur”, ”jag bara …”  Du kan gärna ta bort de orden från ditt ordförråd och ersätta dem med så vackra fraser som ”tack”, ”jag är glad för..”

 • Använda vaga termer som – ”som om”, ”skulle kunna”. Det är bättre att framföra sina synpunkter och förslag med tydliga och specifika termer.

 • Prata för snabbt – kom ihåg att du har rätt att använda så mycket tid du behöver för att informera om saker. Du kan öva att tala långsammare, till exempel tala till lugn musik.

 • Att inte använda branschens språk – att vara en sann expert inom sitt område är nyckeln till att uppnå yrkesmässig framgång, så du bör visa upp detta. Framför allt borde du utöka dina kunskaper i branschen genom att vara uppdaterad med det senaste. Till exempel prenumerera på en tidning tillägnad ditt område, eller bläddra i specialiserade portaler, på köpet har du berikat ditt språk.

 • Använda fyllmedel, dvs ”yyyy”, ”mmmm”, ”jag menar” – inte bara i onödan förlänger uttalande som borde vara kort och specifik, men också ger intryck av att talare är inte sker på vad hon pratar om.

 • Att tala med dämpad röst eller en högre röst än vanligt – det är problem för många av oss. Frankel rekommenderar att kvinnor som talar mjukt och gällt går en röstkurs. Om du tycker att idé är för excentrisk eller dyrt försök arbeta på det själv. Du kan spela in dig själv på band eller spelare, sedan kritiskt analysera resultaten. Plocka upp vad är ditt största problem och sedan öva att tala högre eller med mer sänkt seriös röst. När du vaknar på morgonen, säg någon mening eller ord. Du kommer att höra din naturliga röst. Försök att hålla det hela dagen.

 • Att inte ta paus innan du svarar – när någon frågar dig något, även om du har svaret på tungan, räkna till tre. Under denna tid, fundera på vad det är viktigaste du vill framföra och börja svaret med det.


Dessa till synes oskyldiga fel kan bidra avsevärt till hämning av vår professionella utveckling, så det blir bättre om du blir av med dem. Det är lika bra att förbättra din stil att tala omedelbart och i alla situationer. Även när du dricker kaffe med din väninna eller talar med din man försök tala fint så snart blir det en vana.


Du kan också öva konsten att tala genom att högt läsa tidning eller från en bok. Ta på dig rollen som en framstående talare. Observera om du talar högt nog och säkert. Om du övertygar dig själv snart övertygar du andra …..

4 visningar

Om Bloggen

Välkommen till min blogg. Här presenterar jag mina egna tankar, erfarenheter samt citat och min tolkning av texter från böcker och artiklar inom psykologi i vid bemärkelse. Denna blogg drivs med fokus på att inspirera människor till en gynnsam förändring i deras liv för att få bättre medvetenhet och välmående. Min beskrivning av någon metod att arbeta med sig själv - är INTE synonymt med att rekommendera den här metoden. Detta är enbart för information.

 

 

 

© 2020 , Created by Maja´s Projects, www.majasprojects.com